tirsdag 31. januar 2012

Januarbilder

Bilde 1. Dybde

Dette bildet tok jeg en gang forrige vinter, da jeg og min venninne var på skiferie. Har redigert dette en del, og ettersom det er tatt med mobilkamera (iphone 4) var det verken lukkertid, eksponeringshastighet eller iso. Syns dette bildet var utrolig kult, mest pga kontrastene, der alt er i sorthvitt bortsett fra det blå i brillene.
Har både endret kontrasten og beskjært bildet i photoshop.

2. Glimt i øyet


ISO: 320
Eksponeringstid: 1/60 sek
Blenderåpning: 4,7

På dette bildet av Magrete føler jeg virkelig at jeg har fanget glimtet i øyene hennes. Spesielt kan man se det i det høyre øyet. Dette bildet er tatt med Canon 500D kameraet. Dette har jeg beskjært og endret kontrasten i photoshop.

3. To


Dette bildet har jeg brukt en gang før her på bloggen, og jeg ble såpass fornøyd med det at jeg velger å bruke det her også. Bildet er av ett par støvler i et litt høstlig miljø.
Bildet er redigert i photoshop, der jeg har beskjært bildet og endret på kontrasten.

Lino

Hva er linokunst?

Et Linoleumstrykk er en type trykk som blir laget ved å skjære ut et mønster i form av en linoleumsplate. Lino kan ha en slående grad av dybde og detaljer, spesielt når produsert av dyktige artister, og en rekke kunstnere arbeider i dette mediet. Lino er veldig enkelt å lage, noe som gjør dem attraktive til enkelte kunstnere, spesielt de som er bare å begynne å eksperimentere med blokk utskrift. Det er ikke uvanlig å se en Linoleumstrykk utstilt i et kunstgalleri, og slike utskrifter er ofte brukt til å dekorere hjem og kontorer i tillegg.
Når en Linoleumstrykk er produsert, et stykke linoleum er klippet forsiktig bort for å skape en ønsket design. Deretter er det linoleum inked, og presset mot et stykke papir eller stoff til forlaget design. Fordi en Linoleumstrykk er egentlig som en gigantisk stempel, vises bildet i revers etter utskrift, slik at kunstnere må tenke bakover mens de skar design, særlig hvis det finnes også tekst.


Norsk linokunstner:


Jeg har valgt Inger Lise Belsvik, fordi jeg syns hun lager fantastisk linokunst. Ble veldig inspirert da jeg så bildene hennes. Hun ble født 19. mars i år 1961 i Sandnes. Belsvik er en norsk grafiker, tegner og illustratør.
Inger Lise Belsvik har utdannelse i grafisk kommunikasjon fra Stavanger 1982-1985, illustrasjon fra Kingston University i England 1990-1991 og som hospitant ved Statens håndverk- og industriskole i 1991-1992. Hun har også vært student ved Norsk barneinstitutts forfatterutdanning 2006-2007. Hun debuterte som forfatter med bildeboka Spring, hesten, spring! i 2010.




Inger Lise Belsvik har særlig illustrert barnebøker, både bildebøker, diktsamlinger, musikktrykk og kristen litteratur. Flere av titlene er utgitt på nynorskforlaget Samlaget. Mange av bokillustrasjonene er utført som linoleumssnitt med ekspressive og naivistiske motiv i samstemte farger. Hun bor og arbeider i Oslo.

Her er noen av bildene hun har laget:






Hvordan utførte vi vårt linotrykk?

Det første vi begynte med var å printe ut et bilde som vi har tatt selv. Jeg valgte et bilde av en kopp med kakao, da dette bildet ikke var preget av mange linjer i ulike retninger. 


Deretter tegnet vi hardt på andre siden av arket på bildet, og tegnet strekene på bildet med blyant, slik at strekene smittet over på linoleumsplaten. 


Deretter begynte vi å risse ut strekene på platen, slik at det ble et bilde. Da var det viktig å ha såpass dype linjer, slik at linjene ikke ble fylt med malingen vi skulle bruke senere i prosessen. 


Slik ser platen ut etter strekene er ferdig risset ut. Til dette brukte vi et redskap som skrapte ut fine linjer i platen. Denne kan dere se på bildet under.


Når vi var helt ferdig med platen vår, begynte vi med å legge trykkfarge på. For å få denne helt jevn, var det viktig at vi jevna den helt ut, slik at det ikke ble klumper på rulla vi skulle bruke.


Her ruller vi trykkmalinga over på plata vår, og deretter skal den i trykkeren, for at malingen skal komme over på et ark. 


Vi la linoplaten vår i trykkmaskinen med to ark over, for å unngå at malingen smittet av på teppet som lå helt på toppen. Deretter rullet vi den store rulla som du kan se på bildet, over bildene våre, slik at trykkmalingen gikk over på papiret. Av dette ble det et flott bilde. 

Dette var mitt første bilde. Jeg ble veldig fornøyd med resultatet, da alle linjene kom fram tydelig, uten malingsøl. 

Senere fikk vi lov til å eksperimentere litt, og vi limte forskjellige farger på arket vi skulle bruke. Resultatet mitt ble slik:




Min mening:
Jeg syns denne oppgaven var veldig gøy å holde på med, både fordi vi lærte noe nytt og fordi vi fikk arbeide litt fritt ut ifra hva vi selv ønsket å oppnå med bildene våre. Dette prosjektet var veldig lærerikt, spesielt i forhold til neste oppgave der vi skal lage et bokomslag. 
Jeg har også lært at alt trenger ikke å være perfekt på starten, det går også ann å endre på linoplaten underveis, både ved å streke opp nye linjer på platen, og ved å legge på farger på arket som skal bli trykket på.